Centrale verwarming GUNS Jan bvba Zonnecollectoren
 
 Wat zijn zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn ideaal voor de aanvulling van condensatiesystemen en warmtepompen.
Collectoren zijn robuust en weerbestendig. Zij zijn zowel geschikt voor de bereiding van sanitair warm water als voor verwarmingsondersteuning.
Met een gecombineerde installatie verwarmingsondersteuning/bereiding van sanitair warm water kan tot 30% van het jaarlijkse brandstofverbruik bespaard worden.

Naargelang de juiste oriëntatie van zonnecollectoren is op het zuiden (of zuidoostelijk of zuidwestelijk) bij een hellingshoek van 30 tot 65 graden.
Bij afwijkingen naar het westen of het oosten zal je te maken krijgen met verliezen maar bij een wat lagere dakhelling (bijvoorbeeld 40 graden) blijven de verliezen beperkt (20 tot 30% minder opbrengst).
Verder spelen omgevingsfactoren een rol. Bomen, gebouwen of dakkapellen kunnen leiden tot schaduwen, waardoor minder licht op de collectoren schijnt.


Het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt, is makkelijk te berekenen.
Gemiddeld genomen moet je rekening houden met 1 tot 1,5 vierkante meter aan collectoroppervlak per persoon in het huishouden.
Een huishouden met vier personen heeft dus gemiddeld genomen 4 tot 6 vierkante meter aan collectoroppervlak nodig.  
Wat de grootte van het voorraadvat betreft, moet je uitgaan van 50 tot 60 liter per vierkante meter aan collectoroppervlak.

 
   
Je kan op 3 verschillende manieren zonnecollectoren monteren.
Bekijk eerst de de juiste zonrichting en houd rekening met de omgeving zoals bomen en andere hindernissen die de zonnecollectoren kunnen beïnvloeden.

Montage bovenop de dakbedekking
Collectoren voor montage bovenop de dakbedekking (opdak) worden op het bestaande dak gemonteerd.
Zij kunnen zowel voor nieuwbouw als voor renovatie gebruikt worden.
De collectoren worden met verstelbare en bijzonder stabiele dakankers op het dak gemonteerd.


Integratie in het dak
Zonnecollectoren voor integratie in het dak (indak) maken een perfecte intgeratie in de dakconstructie mogelijk.

Montage op een plat dak
Plat-dak-collectoren kunnen op bevestigde platte vlakken gemonteerd worden. Met voorgemonteerde staanders uit aluminium worden de collectoren met een ideale hoek naar de zonnestraling gericht

 
         
   


Welke van beide soorten zonnecollectoren is nu de beste?
In de regel kan je stellen dat je in België en Nederland (gematigd zeeklimaat) meestal iets beter af bent met vacuüm zonnecollectoren (1) dan met vlakke collectoren (2).

De opbrengst van vacuüm collectoren is namelijk in de periodes waarin de zon wat minder schijnt groter dan die van vlakkeplaat collectoren.

Vacuüm collectoren zijn goed geïsoleerd en hebben minder last van warmteverliezen dan vlakkeplaat collectoren, waardoor ze in ons gematigde klimaat over het gehele jaar goed presteren.
Zeker in combinatie met vloerverwarming kan je beter kiezen voor vacuüm collectoren.

De vloeistof die door de twee soorten zonnecollectoren stroomt, bestaat meestal uit een mengsel van water en glycol. Glycol is nodig om de collectoren te beschermen tegen vorst (tot -28°C) en is tevens bestand tegen de hoge temperaturen die kunnen ontstaan in een zonnecollector (160 – 200°C).
Glycol wordt vaak gebruikt als antivriesmiddel in auto’s (koelvloeistof, ruitensproeier vloeistof).

 
   
Meer info:
www.verwarmingguns.be    -   info@verwarmingguns.be    -    jan@verwarminnguns.be    -   052/ 31 11 28